COP28: Rishi Sunak kondigt £11 miljard aan investeringen in offshore windenergie aan, terwijl hij het Britse klimaatrecord verdedigt

Rishi Sunak heeft vandaag een nieuwe investering van £11 miljard aangekondigd in het grootste offshore-windenergieproject van Groot-Brittannië en een reeks internationale klimaatfinancieringstoezeggingen, terwijl hij opnieuw probeerde de staat van dienst van zijn regering op het gebied van klimaatactie te verdedigen.

Tijdens een persconferentie voorafgaand aan zijn toespraak op de COP28-klimaattop in Dubai eerder, kondigde de Britse premier een nieuwe deal aan tussen de groene investeringsmaatschappij Masdar uit de VAE en de Europese energiegigant RWE, die naar verwachting zal resulteren in maximaal € 11 miljard aan investeringen in het Doggerbank offshore windpark in de Noordzee.

De deal vertegenwoordigt een soort staatsgreep voor de Britse regering, nadat de meest recente veiling van Contracts for Difference (CfD) voor schone energie geen enkel bod van offshore windontwikkelaars heeft opgeleverd, wat de ministers ertoe aanzette onlangs de minimumprijs voor de volgende veilingronde te verhogen.

Sunak verdedigde ook zijn betrokkenheid bij de COP28 toen hij door journalisten werd ondervraagd over het fluitsignaal van een reis waarbij de premier meer tijd in het vliegtuig zal doorbrengen dan op de grond in Dubai.

Hij zei dat de jongste toezeggingen op het gebied van klimaatfinanciering en de leidende rol van Groot-Brittannië in de netto-nultransitie enorm werden gewaardeerd door andere wereldleiders, en benadrukte met de hand op het hart dat geen enkele leider zijn zorgen had geuit over het recente besluit van de regering om een ​​aantal beleidsmaatregelen ter vermindering van de CO2-uitstoot af te zwakken.

En hij betoogde dat Groot-Brittannië een “pragmatische en proportionele” aanpak moet volgen om zijn netto-nuldoelstellingen te verwezenlijken, waarbij hij opmerkte dat het land slechts verantwoordelijk is voor één procent van de mondiale uitstoot.

Sunak zei dat Groot-Brittannië op koers blijft om al zijn emissiedoelstellingen te halen, ondanks de zorgen van sommige deskundigen dat het land het gevaar loopt zijn zesde koolstofbegroting, die medio 2030 bestrijkt, te overschrijden. “We hebben koolstofbudgetten die we hebben gehaald en we zijn op weg om ook het volgende te halen”, zei Sunak. “Met alle aankondigingen die ik eerder heb gedaan, liggen we nog steeds op koers om deze CO2-doelstellingen te halen.”

Sunak sprak voorafgaand aan zijn officiële toespraak op de Top, waar hij de wereldleiders waarschuwde dat “de klimaatpolitiek het breekpunt nadert, omdat de kloof tussen beloften en resultaten de geloofwaardigheid ondermijnt”.

Hij benadrukte dat Groot-Brittannië “volledig toegewijd is aan het netto nulpunt, de Overeenkomst van Parijs, en aan het levend houden van 1,5”. Maar benadrukte dat “in plaats van meer druk uit te oefenen op de werkende mensen, we kiezen voor een pragmatische nieuwe aanpak”.

“We voeren hernieuwbare energiebronnen op en omarmen de kansen van technologie en de groene industrie, omdat we hebben laten zien dat je de uitstoot kunt terugdringen terwijl je de economie laat groeien en groene banen creëert”, voegde hij eraan toe.

Sunak kondigde ook £1,6 miljard aan klimaatfinanciering uit Groot-Brittannië aan voor duurzame energie, groene innovatie en bosbouwprojecten op internationaal niveau, terwijl hij benadrukte dat Groot-Brittannië wereldwijd tot de leidende verstrekkers van klimaatfinanciering behoort.

Maar waarnemers vroegen zich af of de toezeggingen van 1,6 miljard pond aan klimaatfinanciering allemaal neerkwamen op nieuwe toezeggingen.

“Ontwikkelingslanden zullen het op prijs stellen als Groot-Brittannië de taal van hoge ambitie en actie hoort spreken, net zoals zij Rishi Sunak’s toewijding aan het principe zullen verwelkomen dat rijke ontwikkelde landen geld moeten bijdragen om armere landen te helpen het hoofd te bieden aan verliezen en schade als gevolg van de verslechterende gevolgen voor het klimaat. ‘, zegt Gareth Redmond-King, hoofd van het internationale programma bij de denktank Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU). “Maar aangezien het grootste deel van het geld dat door Groot-Brittannië op de COP wordt aangekondigd binnen de bestaande toezegging van £11,6 miljard valt, is het geen nieuw geld dat wordt aangekondigd. En de premier moet zich ervan bewust zijn dat andere landen recente aankondigingen over olie en gas hebben opgemerkt. Ze zullen willen horen dat Groot-Brittannië doorgaat met het omzetten van zijn woorden in echte en dringende actie om de gapende kloof te dichten tussen waar de wereld naartoe gaat en de grens van 1,5 graden Celsius in het Akkoord van Parijs. .”

Ondertussen uitte Rebecca Newsom, hoofd politiek van Greenpeace UK, scherpe kritiek op de toespraak van Sunak vanwege het stilzwijgen over fossiele brandstoffen.

“Net als de hitparade van gisteren die vasthield aan glorie uit het verleden, voelen de beweringen van Rishi Sunak over het Britse klimaatleiderschap aan als een oude hit die we te vaak hebben gehoord”, zei ze. ‘Hij doet zich voor als headliner terwijl hij een treurige mengelmoes van terugdraaiingen van het netto nulbeleid herhaalt, terwijl hij zwijgt over de grootste kwestie die een verschil zal maken bij het terugdringen van de uitstoot op deze conferentie: een wereldwijde uitfasering van fossiele brandstoffen.

“Het Britse stilzwijgen over het terugdringen van fossiele brandstoffen staat niet alleen in schril contrast met dat van de meest vooruitstrevende regeringen, maar ook met het COP28-voorzitterschap en het Internationale Energieagentschap, die zich over deze kwestie steeds luider gaan uitspreken. In plaats van een onbetrouwbare catalogus van Met slogans en hergebruikte financieringstoezeggingen hebben we hem dringend nodig om echt leiderschap te tonen op deze conferentie door wat nieuw materiaal te produceren.”

Daarentegen herhaalde voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, eerder op de dag de steun van het blok voor een ambitieuze overeenkomst, ook over fossiele brandstoffen. “De mondiale uitstoot moet in 2025 zijn hoogtepunt bereiken, we moeten fossiele brandstoffen geleidelijk afschaffen en de uitstoot van methaangas terugdringen”, zei ze.

Ze riep ook op tot hervorming van het internationale financiële systeem om grotere stromen van klimaatfinanciering en “meer koolstofbeprijzing” te stimuleren.

De toespraak van Von der Leyen volgde gisteren op berichten dat de EU COP28 zal gebruiken om een ​​plan voor een nieuwe internationale koolstofheffing op de luchtvaart te promoten. Nu de regering wordt geconfronteerd met oproepen om de financiering voor zowel de klimaatfinanciering als het onlangs gelanceerde Loss and Damage Fund te verhogen, heeft de Top al een aantal voorstellen naar voren zien komen die zouden proberen de particuliere sector aan te spreken voor extra fondsen.

Wopke Hoekstra, de klimaatcommissaris van de EU, vertelde de FT dat het in rekening brengen van een “relatief klein bedrag” per vlucht “een aanzienlijk bedrag” zou kunnen opleveren voor klimaatprojecten. Hij voegde eraan toe dat het voorstel “een element van eerlijkheid bevatte, omdat het doorgaans degenen uit Europa, Noord-Amerika en andere welvarende landen zijn die meer vliegen”.

De EU zei dat China, Zambia, Brazilië en de Golfstaten allemaal interesse hadden getoond in het voorstel.

De oproepen van Von der Leyen voor een ambitieus verdrag weerspiegelden die van VN-secretaris-generaal Antonio Guterres, die zich vanochtend volledig achter de oproepen voor de definitieve tekst schaarde om zich in te zetten voor een “uitfasering” van fossiele brandstoffen, zonder voorbehoud.

“De grens van 1,5 graden is alleen mogelijk als we uiteindelijk stoppen met het verbranden van alle fossiele brandstoffen”, zei hij. “Niet verminderen. Niet verminderen. Uitfasering – met een duidelijk tijdsbestek afgestemd op 1,5 graden.”

De oproepen zullen naar verwachting op weerstand stuiten van een aantal petrostaten, die aandringen op een vagere toezegging over de toekomst van fossiele brandstoffen die voortzetting van de productie mogelijk zou maken.

De eerste versie van de Global Stocktake-tekst, die eerder vanmiddag werd gepubliceerd, bevat wel taal over de toekomst van fossiele brandstoffen. Maar het presenteert een reeks verschillende opties, waarbij een “uitfasering/afschaffing” van fossiele brandstoffen en een “uitfasering/afschaffing/geen nieuwe steenkool” wordt voorgesteld, naast voorstellen voor een doelstelling om de capaciteit van hernieuwbare energiebronnen te verdrievoudigen en de energie-efficiëntie te verdubbelen. De tekst verwijst ook naar “de rol van transitiebrandstoffen” en “het belang van een rechtvaardige energietransitie”.

Waarnemers zeiden dat de ontwerptekst een aanzienlijke vooruitgang betekende, aangezien op de COP-top van vorig jaar in Egypte pogingen om een ​​expliciete verwijzing naar fossiele brandstoffen in de tekst op te nemen, werden geblokkeerd.

Zoals gebruikelijk op COP-topconferenties bevat de tekst echter een groot aantal onopgeloste kwesties, waaronder voorstellen voor nieuwe toezeggingen en hervormingen op het gebied van klimaatfinanciering en plannen voor een nieuw tijdschema voor landen om verbeterde nationale klimaatactieplannen in te dienen, of nationaal vastgestelde bijdragen in het VN-jargon. .”

“Met dit nulontwerp heeft het VN-secretariaat landen iets gegeven om mee te werken, maar er is nog een lange weg te gaan voordat we zeker kunnen zijn van een transformerend resultaat”, zegt Shirley Matheson, mondiaal NDC-verbeteringscoördinator bij WWF. “Er liggen opties op tafel, waaronder zowel een zwakke als een ambitieuze tekst over fossiele brandstoffen. Landen moeten nu moedig zijn en instemmen met de opties die ons de beste kans geven op het veiligstellen van een leefbare planeet, zoals maatregelen om een ​​einde te maken aan het tijdperk van fossiele brandstoffen. .

“In het huidige ontwerp ontbreken ook een aantal belangrijke, op wetenschap gebaseerde beleidsmaatregelen die door het IPCC worden aanbevolen. Volgende ontwerpen moeten een collectief doel van 60 procent emissiereductie in 2035 bevatten, als leidraad voor de volgende cyclus van nationale klimaatplannen. De natuur is een klimaatbondgenoot en dat geldt ook voor moet in deze tekst volledig worden erkend, met richtlijnen voor het behoud van 30 tot 50 procent van het land, de oceaan en het zoete water.”

Ondertussen vond vanmiddag op de Top ook de officiële lancering plaats van een mondiale financieringsovereenkomst ter waarde van 15,8 miljard dollar met Vietnam om het Oost-Aziatische land te helpen af ​​te rekenen van de steenkoolenergie. Het zogenaamde Just Energy Transition Partnership (JETP) – het laatste in een reeks van dergelijke deals met andere steenkoolafhankelijke landen zoals Zuid-Afrika en Indonesië – wordt geleid door een groep landen waartoe het Verenigd Koninkrijk, de EU en Canada behoren. , onder meer Noorwegen, Japan en de VS, en is bedoeld om Vietnam te helpen zijn doelstellingen te bereiken om in 2050 een netto nuluitstoot te bereiken.

Sunak zei dat het plan “de essentiële financiering zou vrijmaken die nodig is om de transitie van Vietnam van fossiele brandstoffen naar schone energie te versnellen”. “Het zal helpen de ambitieuze klimaat- en economische doelstellingen van Vietnam te verwezenlijken en er tegelijkertijd voor zorgen dat werkende mensen en gemeenschappen niet achterblijven – waardoor een rechtvaardige en eerlijke transitie naar het netto nulpunt wordt gerealiseerd”, zei hij. “Het Verenigd Koninkrijk is er trots op een partner te zijn die dit helpt verwezenlijken.”

Daarnaast heeft het COP28-voorzitterschap vandaag bevestigd dat 134 wereldleiders de Verklaring van de VAE over duurzame landbouw, veerkrachtige voedselsystemen en klimaatactie hebben ondertekend. Dit is de eerste keer dat de noodzaak van duurzame landbouw formeel wordt erkend op een VN-klimaattop.

De goedkeuring van de verklaring werd ondersteund door meer dan 2,5 miljard dollar aan financiering ter ondersteuning van de voedselzekerheid en de bestrijding van de klimaatverandering, evenals door een nieuw partnerschap tussen de VAE en de Bill and Melinda Gates Foundation om de innovatie van voedselsystemen te ondersteunen.

“Er is geen manier om de doelstellingen van het Klimaatakkoord van Parijs te bereiken en de 1,5 graden Celsius binnen bereik te houden, die niet dringend de interacties tussen voedselsystemen, landbouw en klimaat aanpakt”, zegt Z.E. Mariam bint Mohammed Almheiri, minister van Klimaatverandering van de VAE. en Milieu en COP28 Food Systems Lead. “Landen moeten voedselsystemen en landbouw centraal stellen in hun klimaatambities, waarbij ze zowel de mondiale uitstoot aanpakken als de levens en bestaansmiddelen beschermen van boeren die in de frontlinie van de klimaatverandering leven. De huidige inzet van landen over de hele wereld zal helpen een mondiaal klimaat op te bouwen. voedselsysteem geschikt voor de toekomst.”

De VAE zeiden dat de ondertekenaars van de Verklaring bijna 500 miljoen boeren huisvesten, samen 70 procent van het mondiale voedsel produceren en verantwoordelijk zijn voor 76 procent van alle landbouwemissies.

Regeringen die het plan hebben ondertekend, hebben zich ertoe verbonden samen te werken om duurzame landbouwpraktijken te bevorderen en de klimaatbestendigheid te vergroten in het licht van de escalerende klimaateffecten.

In gerelateerd nieuws lanceerden de gastlanden van de VAE vanmiddag een nieuwe verklaring over een mondiaal raamwerk voor klimaatfinanciering, ontworpen om steun van regeringen veilig te stellen voor grotere stromen van klimaatfinanciering naar het Zuiden.

“We weten allemaal dat klimaatfinanciering niet beschikbaar, toegankelijk of betaalbaar genoeg is. Dit heeft gevolgen voor levens en levensonderhoud in het hele Zuiden”, zei COP28-president Sultan Al Jaber. “De Verklaring is een raamwerk voor de financiering van een nieuwe klimaateconomie… Geen enkele initiatief zal het klimaatfinancieringssysteem creëren dat we nodig hebben. Samen moeten we een holistisch ecosysteem van oplossingen opbouwen.”

Blijf hier op de hoogte van het laatste nieuws en updates van de VN-klimaattop van dit jaar op de COP28 Hub van BusinessGreen.

#COP28 #Rishi #Sunak #kondigt #miljard #aan #investeringen #offshore #windenergie #aan #terwijl #hij #het #Britse #klimaatrecord #verdedigt

Related Articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

2,351FansLike
8,555FollowersFollow
12,000FollowersFollow
5,423FollowersFollow
6,364SubscribersSubscribe
- Advertisement -spot_img

Latest Articles